Aanpak Warm Wonen Eemsdelta
Algemeen
Aardgasvrij wonen begint met goede isolatie. Als je daarna je woning verder aanpast, heb je geen aardgas meer nodig. Hoe pak je dit aan? Wij helpen je graag op weg met onafhankelijk advies en starten daarom een proef voor inwoners. Meld je aan voor de proef Aanpak Warm Wonen Eemsdelta (AWWE).
Welke hulp biedt de proef AWWE?
Wij starten een proef om 300 eigenaren en bewoners van koopwoningen en koopappartementen te helpen met het isoleren en eventueel verder aardgasvrij maken van hun woning. Ben jij eigenaar en bewoner van een koopwoning of koopappartement? En voldoe je aan de voorwaarden? Dan kun je een energieadvies aanvragen. Door een op maat gemaakt advies, weet je welke maatregelen het beste uitgevoerd kunnen worden. In het advies worden ook subsidiemogelijkheden vermeld. Eventueel kun je daarna ook een financieel advies en hulp bij het voorbereiden van de uitvoering krijgen.
Waarom meedoen?
Door je koopwoning of koopappartement te isoleren verbruik je minder aardgas. Hierdoor gaat je energierekening omlaag. Ook heb je minder last van vocht en kou. Als je woning voldoende geïsoleerd is, kan je de stap naar aardgasvrij wonen zetten.
Wie kan meedoen?
- Je bent eigenaar en ook de hoofdbewoner van een koopwoning of een koopappartement binnen de gemeente Eemsdelta.
- Je verwarmt je woning met gas en je woning is niet of onvoldoende geïsoleerd.
- Je woning komt niet in aanmerking voor sloop-nieuwbouw.
- Je woning heeft niet de postcode 9901, 9902, 9915, 9933, 9934, 9936 of 9987. Als je woning wel één van deze postcodes heeft, dan kun je gebruik maken van het Volkshuisvestingsfonds.
Wat zijn de stappen?
Wij bieden verschillende soorten hulp:
- Stap 1: energieadvies
- Stap 2: financieel advies
- Stap 3: hulp bij het voorbereiden van de uitvoering van deze activiteiten
Een goed energieadvies is belangrijk om aardgasvrij te wonen. Stap 1 is daarom verplicht. Je kunt zelf bepalen of en wanneer je gebruik wil maken van de stappen 2 en 3.
Verschillende soorten hulp
Stap 1: energieadvies
Een energieadviseur onderzoekt hoe je woning zonder aardgas geïsoleerd en verwarmd kan worden. De uitkomst krijg je in een op maat gemaakt energieadviesrapport. Hierin staan ook de verwachte kosten. De uiteindelijke kosten kunnen hiervan afwijken door bijvoorbeeld prijsstijgingen van materialen of extra onderhoud. De uiteindelijke kosten worden duidelijk bij stap 3.
Let op: De energieadviseur deelt het energieadviesrapport met de gemeente.
Stap 2: financieel advies
De financieel adviseur geeft inzicht in hoe je de kosten kunt betalen. Dit kan met subsidies, eigen geld of een lening. Het financieel advies wordt niet gedeeld met de gemeente.
Deze stap is niet verplicht.
Stap 3: hulp bij de voorbereiding
Hulp bij de voorbereiding van de uitvoering leidt tot een passende offerte. En helpt je bij het aanvragen van subsidie én met het maken van een plan om alle maatregelen te laten uitvoeren. Je bepaalt in overleg met de adviseur wanneer je welke maatregelen wilt uitvoeren.
Deze stap is niet verplicht.
Heb je vragen over het proces of de adviezen? Een persoonlijke energiecoach vanuit de gemeente is beschikbaar om deze te beantwoorden.
Wie betaalt de adviezen?
Een energieadviesrapport is verplicht. In de proef vergoeden wij de kosten van dit rapport, de eerste stap. De volgende stappen zijn niet verplicht, maar is uw gezamenlijk inkomen lager dan 120% van de bijstandsnorm dan betalen wij ook de kosten van de stappen 2 en 3.
Let op: is het gezamenlijk inkomen hoger dan 120% van de bijstandsnorm? Dan betaalt u zelf de kosten van stap 2 (ongeveer € 500) en stap 3 (ongeveer € 175). Meer informatie vind je op de pagina bijstandsnormen en eigen vermogen.
Tot wanneer kun je meedoen?
Maximaal 300 eigenaren en bewoners van koopwoningen en koopappartementen kunnen zich aanmelden voor de proef. Dit kan uiterlijk tot en met 31 december 2025.
Hoe vraag je het aan?
Dit kan via het digitale aanvraagformulier. Hiervoor heb je jouw DigiD nodig.
- Wij bevestigen de ontvangst van je aanvraag binnen 2 weken. Is je aanvraag niet compleet? Dan krijg je 4 weken de tijd om alsnog alles in te leveren.
- Heb jij je aanvraag compleet en is het ingeleverd? Dan beslissen wij binnen 4 weken of je mee kunt doen.
- Als je mee kunt doen, dan ontvang je een beschikkingsbrief per post.
- In de beschikkingsbrief staat een voucher. Hiermee kun je binnen 2 maanden na datum van de beschikking een afspraak maken met een adviseur. Je kunt de afspraken voor een financieel advies en/of hulp bij het voorbereiden van de uitvoering pas maken wanneer je het energieadvies hebt ontvangen.
- Als je de 2 maanden voorbij laat gaan zonder de adviezen en hulp te gebruiken, dan kun je opnieuw een aanvraag doen. Stuur dan een mail naar energie@eemsdelta.nl.
- Binnen 6 maanden nadat de adviezen zijn uitgevoerd wordt de subsidie bepaald op basis van het aantal gebruikte vouchers. Dit noemen we "vaststellen".
Bekijk alle voorwaarden in de Subsidieregeling Aanpak Aardgasvrij Wonen Eemsdelta 2023.
Heb je vragen?
Bel of mail ons, dan helpen we je graag verder. De gegevens staan onder deze pagina.