Begraven

Algemeen

Goede communicatie tussen de begraafplaatsbeheerder en de uitvaartverzorger is belangrijk om de uitvaart zo goed mogelijk te laten verlopen.

Tijden

Begraven is mogelijk van maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 15.30 uur. Voor buitengewone uren is toestemming van de gemeente nodig. Begraven in buitengewone uren is duurder dan begraven tijdens gewone uren.

Soorten graven

Wij geven alleen particuliere graven uit. De persoon die recht heeft op het graf, de rechthebbende, bepaald wie er in een graf begraven mag worden. Wij verlenen het recht om te mogen begraven.

Termijnen grafrecht

Wij verlenen het recht op begraven voor een termijn van 10 of 30 jaar. Je kunt deze termijn verlengen met telkens 10 jaar.

As bestemming

We verlenen het recht op een as bestemming voor 10 of 20 jaar. Een as bestemmingen is een urn graf of columbarium. Je kunt deze termijn verlengen met telkens 5 of 10 jaar.

Gedenktekens

Het is gebruikelijk om op het graf een gedenkteken te plaatsen. Bijvoorbeeld een liggende plaat, een staande grafsteen of een beeld.  Dit hoeft niet direct na de begrafenis. Je kunt er rustig de tijd voor nemen.

Materiaal en afmeting

Er zijn regels voor het materiaal en de afmeting van het gedenkteken. Deze regels zijn opgeschreven in het 'Uitvoeringsbesluit gemeentelijke begraafplaatsen'. Dit besluit vind je onder 'regels en tarieven'.

Vergunning

Voor het plaatsen of vervangen van een gedenkteken is een vergunning van de gemeente nodig. De steenhouwer kan deze vergunning voor je aanvragen. 

Heb je vragen?

Bel of mail ons, dan helpen we je graag verder. De gegevens staan onder deze pagina.