Geboorte
Algemeen
Is je kindje geboren? Gefeliciteerd! Meld de geboorte bij de gemeente waar het kind geboren is. Dat heet een geboorteaangifte.
Wanneer meld je de geboorte?
De geboorte moet binnen 3 dagen gemeld worden. Dit kan niet op een zaterdag, zondag of een nationale feestdag. Dit kan dan op de eerste werkdag daarna.
Meld je de geboorte te laat? Dan kun je een boete krijgen van het Openbaar Ministerie.
Wie meldt de geboorte?
De vader of duomoeder moeten de geboorte melden. De moeder mag het ook zelf doen. Kunnen vader, duomoeder en moeder het niet doen? Dan moet iemand anders de geboorte doorgeven:
- Iemand die bij de geboorte was.
- Iemand die in hetzelfde huis woont als waar het kind is geboren.
- Het hoofd van de instelling waar het kind is geboren (bijvoorbeeld het ziekenhuis of de geboortekliniek).
Hoe meld je een geboorte?
Je meldt de geboorte bij de balie van de gemeente waar het kind geboren is. Dit is gratis. De ambtenaar maakt een geboorteakte. Dit is een officieel document dat de gemeente op een veilige plek bewaart. Wil je een kopie van de geboorteakte? Dat heet een afschrift burgerlijke stand. Je kunt meteen na de geboorteaangifte een afschrift bij de balie aanvragen. Dit is niet gratis.
Wat neem je mee naar het gemeentehuis?
- je eigen (geldige) identiteitsbewijs
Als je de volgende documenten hebt, graag ook meenemen:
- verklaring van de arts of verloskundige
- akte van erkenning ongeboren kind
- akte van naamskeuze
- trouw- of partnerschapsboekje
- bij duomoeders: eventueel de verklaring van Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting
Welke achternaam?
Krijgen je kinderen jouw achternaam of die van je partner?
Je maakt deze keuze bij je eerste kind. Alle volgende kinderen van dezelfde ouders krijgen automatisch dezelfde achternaam. De keuze voor de achternaam maak je vóór de geboorte of bij de geboorteaangifte van je eerste kind.
Heeft je kind niet de Nederlandse nationaliteit? Dan gelden misschien andere regels. Vraag dit na bij de ambassade of het consulaat.
Is je kind overleden?
Dat is een groot verdriet.
Is je kind overleden ná de geboorte?
Dan moet je de geboorte en het overlijden melden. Meld eerst de geboorte in de gemeente waar je kind is geboren. Daarna meld je het overlijden in de gemeente waar je kind is overleden. Dat kan dus dezelfde gemeente zijn.
Is je kind overleden vóór de geboorte?
Dan mag je je kind ook officieel melden bij de gemeente. Hierdoor is je kind zichtbaar in de administratie van de overheid (bijvoorbeeld op MijnOverheid.nl). Bel of mail ons. Wij helpen je graag om dit te regelen.
Heb je vragen?
Bel of mail ons, dan helpen we je graag verder. De gegevens staan onder deze pagina.