Gladheid
Algemeen
Zijn de wegen glad door ijzel of sneeuw in de winter? Lees wat wij doen en wat je zelf kunt doen bij gladheid.
Hoe werken we?
We gebruiken strooizout met een toegevoegde vloeistof. Dit noemen we ook wel 'nat strooien'. We strooien preventief. Dus voordat de wegen glad worden. We blijven ook strooien als het al glad is. Bij zware sneeuwval gebruiken we soms eerst sneeuwschuivers of borstelmachines zodat het strooizout beter werkt.
Wanneer strooien we?
De gladheidscoördinator van de gemeente Eemsdelta bepaalt wanneer we gaan strooien. We volgen het weer en de weersverwachting met veel aandacht om een goede beslissing te nemen. Is het buiten kouder dan -7 graden Celsius? Dan werkt het strooizout minder goed.
Waar strooien we?
We strooien op doorgaande routes, zoals:
- hoofdwegen en busroutes
- ontsluitingswegen van wijken
- de meest gebruikte fietspaden
Waarom strooien we soms niet?
We strooien geen zout in woonwijken, omdat het zout daar niet goed werkt. Het moet namelijk worden ingereden voordat het effect heeft. In woonwijken is er vaak te weinig verkeer om dit te laten gebeuren. We strooien alleen op hoofdwegen en rondom drukbezochte plekken, zoals scholen en winkelcentrums.
Ook is strooizout slecht voor het milieu. Daarom gebruiken we het zo min mogelijk en plannen we goed wanneer we strooien.
Hoe kun je elkaar helpen bij gladheid?
Pas je gedrag in het verkeer aan bij gladheid. Houd er rekening mee dat andere verkeersdeelnemers ook minder snel kunnen stoppen of uitwijken.
Ben je slecht ter been? Of zijn je buren dat? Help elkaar door stoepen sneeuw- en ijsvrij te houden. Gebruik hiervoor strooizout dat te koop is in verschillende winkels.
Wil je meer weten over gladheid?
Veelgestelde vragen over gladheid
-
Nee, je kunt geen gratis strooizout ophalen. We houden rekening met bedrijven en organisaties die strooizout verkopen. De meeste bouwmarkten of tuincentrums verkopen strooizout.
-
Nee, want een strooiwagen kan niet op de stoep rijden. Daarvoor is een strooiwagen te zwaar, te breed en kan moeilijk om lantaarnpalen of andere dingen heenrijden.
We roepen je op om de stoepen en paden voor het huis zelf vrij te maken van sneeuw en gladheid.
-
Op basis van onder andere wet- en regelgeving, doelen en toekomstplannen van de gemeente zijn uitgangspunten opgesteld voor het controleren van gladheid. Jaarlijks wordt een uitvoeringsplan opgesteld. Hierin staat concreet beschreven hoe en waar we strooien. Dat is bijvoorbeeld alleen op hoofdwegen en rondom drukbezochte gebouwen, zoals scholen en winkelcentrums. Strooiroutes zijn een onderdeel van dit uitvoeringsplan. Deze routes vind je onder 'waar strooien we?'
-
Onze collega’s zijn vaak van 4.00 – 8.00 uur bezig met strooien. In de avond is dit vaak rond 19.00 – 23.00 uur. We strooien voordat er veel verkeer op de weg is, zodat het zou goed wordt ingereden. Bij extreem weer strooien we vaker.
Op de website van het Rode Kruis lees je tips over hoe je omgaat met gladheid.
Heb je vragen?
Bel of mail ons, dan helpen we je graag verder. De gegevens staan onder deze pagina.