Jouw koopwoning isoleren?

De meeste woningen in Nederland gebruiken aardgas voor verwarming, warm kraanwater en koken. Zo ook in Eemsdelta. Aardgas is een fossiele brandstof. Fossiele brandstoffen zijn slecht voor het klimaat en raken uiteindelijk op. Daarom moet Nederland aardgasvrij zijn in 2050. Dat is afgesproken in het
Klimaatakkoord. Aardgasvrij betekent een goed geïsoleerd huis en wonen zonder aardgas.

Gratis energieadvies

Aardgasvrij wonen begint met isolatie. Ga of wil je jouw koopwoning isoleren, maar vind je het lastig waar je moet beginnen? Vraag je je bijvoorbeeld af welke isolatiemaatregelen je het beste kunt uitvoeren? Of hoe je die kunt betalen? Neem dan contact met ons op. We doen eerst een proef met maximaal 200 woningen. Tijdens de proef helpen we je met het vinden van een energieadviseur én we betalen het energieadvies. Heb je daarnaast financieel advies nodig of hulp bij het voorbereiden van de uitvoering? Ook daarmee helpen wij je tijdens de proef graag op weg.

Voordelen van isoleren

Een goed geïsoleerde woning: 

  • zorgt voor een lagere energierekening
  • houdt in de zomer de warmte buiten en in de winter binnen. Daardoor voelt de woning prettiger aan
  • heeft een beter binnenklimaat door minder kou en tocht. Dit is beter voor de gezondheid
  • stijgt in waarde

Naast deze voordelen krijg je ook subsidie! 

Heb je advies nodig?

Op onze website vind je meer informatie over het isoleren van je koopwoning. Hier staan de voorwaarden waaraan je moet voldoen. Heb je toch nog vragen? Mail die dan naar energie@eemsdelta.nl. Bellen kan via telefoonnummer 14 0596.

Inwonersonderzoek

Eemsdelta heeft samen met inwoners een plan gemaakt om aardgasvrij te worden. In 2022 is hiervoor een inwonersonderzoek gehouden. Uit het onderzoek bleek dat de meeste inwoners positief zijn over aardgasvrij wonen. Inwoners met een oude woning kijken vaker negatief tegen aardgasvrij wonen. Aanpassingen aan deze woningen zijn ingrijpender en duurder. Inwoners vragen zich af hoe ze die moeten betalen. In het plan 'Transitievisie Warmte' staat waar we mee aan de slag gaan om inwoners te helpen bij aardgasvrij wonen.

Nij Begun maatregel 29: subsidie voor woningisolatie 

Vanaf het eerste kwartaal van 2025 kunnen woningeigenaren een subsidie aanvragen om hun woning te isoleren. Deze regeling geldt met terugwerkende kracht vanaf 25 april 2023 en loopt tot en met 31 december 2035. Dit is één van de 50 maatregelen van de overheid om mensen in het aardbevingsgebied te helpen. Dit noemen we maatregel 29. Sommige woningen vallen onder maatregel 28. 

Wat betekenen maatregel 28 en maatregel 29? 

Sommige koopwoningen in het aardbevingsgebied vallen onder maatregel 28. Dit zijn woningen die zwaar versterkt moeten worden. Ze worden dan ook direct geïsoleerd door de Nationaal Coördinator Groningen (NCG). Voor alle andere koopwoningen geldt maatregel 29. Deze subsidie is een vergoeding voor isolatie- en ventilatiemaatregelen waarmee je de standaard van woningisolatie haalt. Deze kosten krijg je voor 100% vergoed met een maximum van € 40.000. 

Wat kan je nu al doen? 

Vraag een energieadvies aan. Een energieadvies helpt om te bepalen welke maat­regelen voor jouw woning nodig zijn om tot die standaard te komen. Ook krijg je zeker­heid over subsidies. Meer informatie over het aanvragen van een gratis energieadvies lees je op deze pagina, onder het kopje "Gratis energieadvies".

Vragen over de maatregelen 28 en 29? 

De subsidie voor maatregel 29 wordt op dit moment verder uitgewerkt. We kunnen daarom nog niet op alle vragen antwoord geven. Zodra er meer duidelijkheid is informeren we je bijvoorbeeld via het Gemeentenieuws en de website. Heb je toch nog vragen? Kijk dan op de pagina Subsidie voor isolatie.

Heb je vragen over de standaard van woningisolatie? Kijk dan op de website van de RVO.

LET OP! We horen de laatste tijd vaak dat huiseigenaren worden benaderd door isolatie- en installatiebedrijven die doen alsof ze met ons samenwerken. Op dit moment werken wij niet samen met isolatie- of installatiebedrijven. Als je twijfelt, dan kun je contact met ons opnemen via telefoonnummer 14 0596. Of mail naar energie@eemsdelta.nl

Versterking

Zit jouw woning in de versterkingsopgave? Let dan op het volgende.

Sloop-nieuwbouw

Als jouw woning binnenkort wordt gesloopt, dan krijg je er een aardgasvrije woning voor terug. Wij bieden daarom geen hulp om aardgasvrij te wonen. 

Versterking

Als jouw woning zwaar versterkt wordt, dan valt die onder maatregel 28. Als jouw woning licht versterkt wordt, dan heb je recht op maatregel 29. Mogelijk kan de verduurzaming gecombineerd worden met de versterking. Neem hiervoor en voor maatregel 28 contact op met de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) via telefoonnummer 088 041 44 77 of met jouw bewonersbegeleider.

Woning al versterkt of geen versterking nodig

Dan heb je recht op maatregel 29 voor de verduurzaming van jouw woning. De gemeente biedt daarbij hulp.

Heb je jouw woning al geïsoleerd?

Geldt maatregel 29 voor jouw woning? En heb je jouw woning na 25 april 2023 geïsoleerd? Dan kun je met terugwerkende kracht gebruik maken van de regeling. Om die te krijgen is het belangrijk dat je

  • bonnetjes, offertes en facturen bewaart
  • foto’s maakt van de werkzaamheden (voor, tijdens en na afloop van werkzaamheden)
  • jouw ISDE-aanvraag en -beschikking bewaart