Kind erkennen
Algemeen
Ben je niet getrouwd en heb je geen geregistreerd partnerschap? Dan heeft jouw kind bij de geboorte volgens de wet alleen een moeder. Erken het kind als je de wettelijke vader of duomoeder wilt zijn.
Wat betekent het als je je kind erkent?
Erken je jouw kind? Dan word je de wettelijke ouder van het kind. Je krijgt dan een aantal rechten en plichten. Lees alles over de gevolgen als je je kind erkent op de website van de Rijksoverheid.
Wanneer kun je je kind erkennen?
Erken je kind tijdens de zwangerschap, tijdens de aangifte van de geboorte of op een later moment. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid. Erkenning voor de geboorte kan in elke gemeente in Nederland en erkenning na de geboorte kan alleen in de gemeente waar het kind is geboren.
Wat moet je meenemen?
Maak een afspraak en kom persoonlijk lang bij de balie om je kind te erkennen. Neem het volgende mee naar de afspraak:
- Identiteitsbewijs van de erkenner.
- Identiteitsbewijs van de biologische moeder.
- Als de moeder niet meekomt: schriftelijke toestemming van de moeder met kopie identiteitsbewijs.
- Als het kind in een andere gemeente is geboren: de geboorteakte bij duomoeders: eventueel de verklaring van Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting.
Let op! Het schriftelijke toestemmingsformulier kun je alleen telefonisch aanvragen via 14 0596 of mail naar gemeente@eemsdelta.nl.
Wanneer moet de moeder mee naar de afspraak?
De moeder moet altijd mee naar de afspraak als het jullie eerste kind samen is. In andere gevallen is schriftelijke toestemming genoeg. De moeder moet mee als je gezamenlijk wilt verklaren dat het gezag alleen bij de biologische moeder ligt.
Erken je je kind op een later moment?
Je kunt een kind ook erkennen als het al ouder of zelfs meerderjarig is.
- Is het kind jonger dan 12 jaar? Dan heb je toestemming nodig van de moeder.
- Is het kind tussen de 12 en 16 jaar? Dan heb je toestemming nodig van de moeder én het kind. Het kind moet mee naar de afspraak.
- Is het kind 16 jaar of ouder? Dan heb je alleen toestemming nodig van het kind. Het kind komt mee naar de afspraak en geeft zelf aan van wie het de achternaam wil hebben.
Wat kost het?
Het is gratis om je kind te erkennen.
Veelgestelde vragen
Veelgestelde vragen
-
Je kunt alleen bij je eerste kind de achternaam kiezen. Die achternaam geldt ook voor alle volgende kinderen van dezelfde ouders. Kies je geen achternaam? Dan krijgt het kind automatisch de achternaam van de biologische moeder.
Sinds 1 januari 2024 kunnen kinderen ook de achternamen van beide ouders krijgen. Zo'n dubbele achternaam kun je ook aanvragen als je oudste kind is geboren op of na 1 januari 2016.
-
Je kunt een kind niet erkennen als het al 2 ouders heeft.
Heb je vragen?
Bel of mail ons, dan helpen we je graag verder. De gegevens staan onder deze pagina.