Legitimatie verplicht

Ga je stemmen? Dan is een identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs) verplicht om mee te nemen.

Identiteitsbewijs

Bij de Gemeenteraadsverkiezing mag je een identiteitsbewijs gebruiken dat maximaal vijf jaar verlopen is. Je mag dus een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs gebruiken waarop staat “geldig tot 18 november 2015” of elke latere datum.

Wil je stemmen, maar heb je geen geldig identiteitsbewijs? Vraag dan op tijd een nieuwe aan. Maak hiervoor een afspraak met Burgerzaken. Bekijk hiervoor de website van de gemeente waar je woont.

Heb je geen identiteitsbewijs en wil je geen identiteitsbewijs aanvragen? Dan kun je iemand schriftelijk machtigen om voor jou te stemmen. In dat geval controleren wij jouw persoonsgegevens in de Basisregistratie personen.

Meer weten over machtigen?

Wil je dat iemand anders jouw stem uitbrengt? Dan kan je een ander machtigen. Houd rekening met de volgende twee voorwaarden:

  • De persoon die je machtigt woont in dezelfde gemeente.
  • De persoon die je machtigt heeft een (kopie) van jouw identiteitsbewijs. Jouw identiteitsbewijs mag op de dag van de stemming maximaal vijf jaar verlopen zijn.

Meer weten over machtigen?

Ben je jouw identiteitsbewijs kwijt of is het gestolen? Dan kun je nog steeds je stem uitbrengen. Dan gelden de volgende voorwaarden:

  • Breng een (kopie van de) vermissingsverklaring van de gemeente mee.
  • Neem een pas of document mee met daarop jouw naam en foto.

Heb je iemand gemachtigd om voor jou te stemmen? Dan is het belangrijk dat de gemachtigde zich ook aan deze voorwaarden houdt.

Meer weten over machtigen?