Essentaksterfte

Algemeen

De gemeente Eemsdelta heeft ruim 37.000 bomen langs wegen, paden en in parken. Ongeveer 18% daarvan bestaat uit essen. Jonge en oude essen worden overal in Nederland steeds vaker aangetast door essentaksterfte, ook wel essensterfte genoemd. De oorzaak is een agressieve schimmelziekte, waarvan de bomen meestal niet herstellen.

Wat is essentaksterfte?

Essentaksterfte wordt verspreid door sporen van de schimmel in de lucht. Bladeren, twijgen en takken raken aangetast en sterven af. De boom raakt verzwakt en wordt daarmee ook vatbaar voor andere aantastingen. Over het algemeen is sprake van een voortgaande taksterfte waardoor een steeds groter deel van de boom afsterft. Veel essen gaan uiteindelijk dood.

Wanneer kapt de gemeente een zieke es?

Dode takken kunnen afbreken of de boom kan omvallen. Hoe drukker de locatie, hoe hoger het risico dat de boom schade of letsel veroorzaakt. De gemeente controleert de essen daarom goed. Vaak kan het risico tijdelijk worden weggenomen door een boom te snoeien, maar soms is de boom dusdanig aangetast dat kap onvermijdelijk is.

Vervanging zieke essen?

Voor elke gekapte zieke es planten we een nieuwe boom terug. Waar het kan doen we dat op dezelfde locatie. Soms is er te weinig ruimte voor herplant op dezelfde locatie, bijvoorbeeld door de ligging van kabels en leidingen of door te weinig ruimte in de ondergrond. Voor het vervangen van die bomen zoeken we een plek in de directe omgeving of elders in de gemeente waar de nieuwe boom oud kan worden.

Wat doet de gemeente met zieke essen in bosverband?

De gemeente kent diverse kleine dorps- en ruilverkavelingsbosjes. Veel van deze bosjes bestaan voor een groot deel uit essen. Juist in deze bosjes grijpt de essentaksterfte stevig om zich heen. De bosjes kennen vaak een intensieve padenstructuur waardoor de kans op schade of letsel door vallende takken of bomen groot is. Het veiligstellen van deze bosjes betekent vaak grootschalige kap. De gemeente grijpt dit probleem aan door de percelen om te vormen naar meer gevarieerde bosjes met een grotere biodiversiteit. Samen met inwoners wordt voor die locaties een bosplan opgesteld. Uitgangspunt is: bos blijft bos.

Plannen voor 2024

In 2024 zijn we bezig met onderstaande plannen.

Omvorming Meedhuizen

We zijn bezig met de voorbereidingen om de bosgebieden in Meedhuizen aan te passen. We starten in het najaar van 2024 met de uitvoering en we zijn hiermee bezig tot en met het najaar van 2025. Dit doen we samen met inwoners.

Werkgroep

In Meedhuizen heeft een actieve groep inwoners in samenwerking met dorpsbelangen het initiatief genomen en een plan gemaakt voor de omvorming van het bos aan de Kerklaan. Samen hebben we dit plan verder uitgewerkt en ook plannen gemaakt voor de omvorming van de andere bosgebieden in Meedhuizen. 

Inloop bijeenkomst

De plannen worden op 21 mei tijdens een inloop bijeenkomst gepresenteerd. Je kunt tussen de aangegeven tijden binnen lopen om je te laten informeren over de plannen. Je hoeft je hiervoor niet aan te melden.

  • Datum: 21 mei
  • Tijdstip: tussen 19:30 en 21:00
  • Locatie: Herberg Lanting, Hoofdstraat 27 in Meedhuizen
Planning 2024
Najaar 2023   Verschillende bijeenkomsten afstemming beleefbos 
5 maartBijeenkomst werkgroep en afstemming plannen in het kader van EssentaksterfteSamen een schetsontwerp bedenken
21 meiInloopbijeenkomst in herberg LantingOntwerp presenteren
juliStart uitvoering 

Omvorming Spijk

We zijn bezig met de voorbereidingen om de bosgebieden in Spijk aan te passen. We starten in het najaar van 2024 met de uitvoering en we zijn hiermee bezig tot en met het najaar van 2025. Dit doen we samen met inwoners. 

Doel werkgroep

Voor de omvorming van het bosgebied organiseren we 3 bijeenkomsten met de werkgroep. Samen met de werkgroep werken we een plan uit. Uiteindelijk maken we samen een definitief ontwerp. Daarna presenteert de werkgroep dit ontwerp aan alle belangstellenden. 

Wil je deelnemen aan de werkgroep?

Stuur dan een mail naar essentaksterfte@eemsdelta.nl met als titel ‘Deelname werkgroep Spijk’. Daarnaast ontvangen we graag je naam, adres en eventueel de organisatie. Na de aanmelding ontvang je een mail met meer informatie.

Aanmelden kan tot en met 20 februari 2024

Voor Spijk is nog beperkte mogelijkheid om deel te nemen aan de werkgroep. De afgelopen jaren zijn er in Spijk veel groeninitiatieven ontwikkeld vanuit het dorp. In overleg met een afvaardiging uit het dorp, en een deel van de initiatiefnemers, hebben we samen besloten om alle initiatieven af te stemmen in één totaalplan. Vanuit de initiatiefnemers zijn er al zes deelnemers uit Spijk die mee denken.

Inloop bijeenkomst

De plannen worden op 14 mei tijdens een inloop bijeenkomst gepresenteerd. Je kunt tussen de aangegeven tijden binnen lopen om je te laten informeren over de plannen. Je hoeft je hiervoor niet aan te melden.

  • Datum: 14 mei
  • Tijdstip: tussen 19:30 en 21:00
  • Locatie: MFC 't Spiekhoes, Nesweg 1 in Spijk
Planning 2024
29 januari    Eerste bijeenkomst
  • Kennismaking
  • Toelichting project
  • Kaders
  • Uitleg proces
  • Ophalen informatie
12 maartTweede bijeenkomstSamen een schetsontwerp bedenken
14 meiInloopbijeenkomst in het SpiekhoesOntwerp presenteren
juliStart uitvoering 

Plannen voor 2023

In 2023 hebben we 3 plannen voorbereid om de bosgebieden aan te passen. De uitvoering is gestart in het najaar van 2023 en loopt door tot en met het najaar van 2024.

Olingermeeden

Voor dit plan stellen wij een werkgroep samen met bewoners.

Doel werkgroep

Voor dit veranderplan organiseren wij drie werkgroepbijeenkomsten. De deelnemers werken een plan uit tussen de bijeenkomsten door. Uiteindelijk maken we dan samen een definitief ontwerp. Daarna presenteren de deelnemers van de werkgroep dit ontwerp aan alle belangstellenden. Dit gebeurt op een informatiebijeenkomst voor het gebied waar het om gaat.

Voorlopige projectgrenzen Olingermeeden
Voorlopige projectgrenzen Olingermeeden.

Heb je vragen?

Mail dan naar essentaksterfte@eemsdelta.nl. Je kunt ook bellen. De gegevens staan onder deze pagina.