Tijdelijke opvang in Farmsum
Algemeen
In onze gemeente vangen wij ongeveer 160 tijdelijke asielzoekers op. Hieronder lees je de meest gestelde vragen en antwoorden.
Meest gestelde vragen en antwoorden
Lees verder voor meer informatie.
Meest gestelde vragen en antwoorden
-
De asielzoekerscentra in Nederland zitten vol. Er zijn dringend extra opvanglocaties nodig. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft onze gemeente verzocht om kansrijke asielzoekers op te vangen in voormalig kantoorpand aan de Hogelandsterweg 16 in Farmsum.
Het college van burgemeester en wethouders geeft groen licht voor de opvang, omdat de nood hoog is. Als er niet voldoende plekken voor opvang komen, moeten de mensen worden opgevangen in noodopvanglocaties zoals sporthallen. Die locaties zijn niet geschikt voor de opvang van groepen mensen. We vinden het onze maatschappelijke plicht om een veilige opvang te bieden.
-
Er komen met name gezinnen met kinderen, maar ook alleenstaanden. Het gaat om kansrijke asielzoekers die een grote kans maken op een verblijfsvergunning, en zogeheten nareizigers: familieleden van asielzoekers die al in Nederland een verblijfsvergunning hebben. De meest voorkomende landen van herkomst in deze groepen zijn Syrië, Turkije, Afghanistan en Jemen.
-
Het COA vangt ongeveer 160 mensen op, waaronder kinderen.
-
Het COA is verantwoordelijk voor de veiligheid op de locatie. Dit doet de organisatie in samenwerking met de beveiligingsorganisatie Trigion. Tussen 8.00 uur en 22.00 uur zijn er medewerkers van het COA op de locatie aanwezig. Daarnaast zijn er 24 uur per dag, 7 dagen in de week beveiligers op de locatie. Waar nodig, is er contact tussen het COA en de politie.
Het COA wil zoveel mogelijk rekening houden met de leefbaarheid. Ze zorgen er onder andere voor dat de kamerindeling past bij de situatie. Zo verblijven gezinnen met kinderen bij elkaar. De vluchtelingen krijgen begeleiding en voorlichting over onderwerpen zoals veiligheid.
-
Het COA heeft een huurcontract van 36 maanden afgesloten met de eigenaar van het pand. De bewoners kunnen daar dus maximaal 36 maanden blijven. Dat is tot en met 31 december 2026.
Hoe lang het verblijf van individuele bewoners duurt, is moeilijk te zeggen. Voor nareizigers en statushouders hangt dit onder andere af van de beschikbaarheid van een woning in de gekoppelde gemeente.
Een deel van de mensen is in afwachting van het verdere verloop van de procedure en stroomt mogelijk door naar een ander azc. Nareizigers kunnen eventueel doorstromen naar huisvesting in andere gemeenten in Nederland.
-
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zorgt voor de opvang van asielzoekers in Nederland tijdens de hele asielprocedure. Dit houdt in dat het COA zorgt voor huisvesting vanaf het moment dat de asielzoeker asiel aanvraagt in Nederland. Tot aan het moment dat de asielzoeker Nederland moet verlaten of een verblijfsvergunning krijgt. Het COA vangt asielzoekers op in asielzoekerscentra (azc) die verspreid over het hele land liggen.
-
De bestaande opvanglocaties zitten vol. Dat komt door de verhoogde instroom van asielzoekers. en doordat statushouders door het woningtekort onvoldoende uitstromen naar woningen in gemeenten.
Statushouders zijn vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen op grond van hun asielaanvraag. Zij mogen in Nederland blijven wonen en moeten het asielzoekerscentrum zo spoedig mogelijk verlaten om een normaal bestaan op te kunnen bouwen. Het COA is druk bezig met het zoeken naar nieuwe opvanglocaties. Normaal gesproken zijn dit trajecten die langere tijd duren.
In de huidige situatie met directe behoefte aan opvangplaatsen doet het COA een beroep op gemeenten. Een beroep om gedurende bepaalde tijd een aantal vluchtelingen opvang te bieden. Deze locatie aan de Hogelandsterweg 16 in Farmsum is geschikt, omdat het op dit moment wordt gebruikt voor de opvang van kansrijke asielzoekers. Het asielzoekerscentrum aan het Zwet 40 in Delfzijl zit ook vol. Daar is dus geen ruimte voor extra opvang.
-
Woon je in de omgeving van de opvanglocatie? Dan heb je net als bedrijven in de omgeving een brief ontvangen. Hierin staat uitleg over de opvang en waar je terecht kunt met vragen. Ook is er veel informatie over de opvang te vinden op de website van het COA. De locatie is bereikbaar via: 088-7155400 of via het mailadres farmsum@coa.nl.
-
De provincie Groningen heeft met alle burgemeesters van de Groninger gemeenten overleg over extra opvanglocaties. Ook in andere Groningse gemeentes zijn opvanglocaties.
-
We verwachten geen extra opvanglocaties in de gemeente Eemsdelta naast de locatie Hogelandsterweg 16 in Farmsum en azc Delfzijl.
-
De mensen die in de opvang verblijven, mogen zich vrij bewegen in de gemeente en krijgen geen regels opgelegd. Zij moeten zich net als ieder ander aan de gedragsregels in de openbare ruimte houden en privéterrein van derden respecteren. Wanneer de asielzoekers op de locatie komen, dan krijgen zij informatie over hun rechten en plichten. Het COA kent de huisregels, deze krijgen zij in hun eigen taal uitgereikt. De mensen zijn zelf verantwoordelijk voor het bijhouden van hun eigen leefomgeving. Leerplichtige kinderen volgen onderwijs.
Daarnaast hebben volwassenen gesprekken met onder meer de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en VluchtelingenWerk. Ze bereiden zich voor op hun toekomst met programma’s en/of vrijwilligerswerk. Dat kan zowel op als buiten de locatie zijn. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de mogelijkheden rondom het azc aan de Zwet. Met organisaties en partijen in de omgeving zoeken we zo naar een zinvolle tijds- en dagbesteding.
-
De vreemdelingenpolitie en de IND identificeren en registreren de asielzoekers na binnenkomst in Nederland. De Koninklijke Marechaussee onderzoekt eventuele documenten verder. De mensen ondergaan zo nodig een tbc-controle en krijgen een medische intake.
-
De schoolkinderen zullen naar de internationale schakelklas in Delfzijl gaan. De gezinnen krijgen hier informatie over. Het COA informeert hierover.
-
Je kunt de opvanglocatie bezoeken tussen 8.00 uur en 22.00 uur. Het COA kent een bezoekersreglement.
-
In asielzoekerscentra zijn veel vrijwilligers actief. Ook buiten azc's zetten mensen zich belangeloos in voor asielzoekers. Met eigen initiatieven of vanuit organisaties en bedrijven. Daar is het COA erg blij mee. In sommige gevallen zijn ook spullen welkom.
Wil je ook bijdragen aan de toekomst van asielzoekers? Kijk dan op de website van het COA. Daar vind je informatie hoe je je kunt aanmelden.
-
Het COA heeft helaas geen gelegenheid tot het sorteren en distribueren van kleding en goederen op een tijdelijke opvanglocatie, zoals in Farmsum. Je kunt kleding en goederen het beste brengen naar inzamelpunten, zoals van het Leger des Heils.
Is er behoefte aan kleding of goederen nodig voor de bewoners van de locatie? Dan maakt het COA gebruik van bestaande contacten met verschillende organisaties. Je leest meer hierover op de website van het COA.
Heb je (andere) vragen?
Staat je vraag hier niet tussen of is er iets onduidelijk? Stuur ons dan gerust een mail of bel ons, dan helpen we je graag verder.