Jong en Oud
De leefwerelden van jong en oud lijken soms ver uit elkaar te liggen. En toch kunnen jongeren en ouderen van elkaar leren. In dit project staan echte ontmoetingen tussen jong en oud centraal en het leren kennen van elkaars leefwerelden.
Over het project
In Zonnehuis Wiemersheerd in Loppersum wonen ouderen die meer zorg nodig hebben dan ze thuis kunnen krijgen. En deze ouderen zitten vaak nog vol met verhalen die gedeeld mogen worden. Twee theatermakers zijn samen met jonge acteurs op zoek gegaan naar deze verhalen.
In de voorjaarsvakantie van 2024 waren ze een week lang iedere dag in Wiemersheerd aanwezig. Ze ontmoetten de bewoners in hun dagelijks leven en gingen met hen hierover in gesprek. Over wat thuis is en hoe maak je van een huis je thuis. Alle verhalen werden verwerkt tot een presentatie die aan het einde van die week in Wiemersheerd te zien was!
In dit project zochten we actief de verbinding tussen de bewoners van Wiemersheerd en de andere dorpsbewoners van Loppersum door een link te leggen met de Feestweek Jaren '60 die van 21 juni tot en met 30 juni 2024 in Loppersum wordt gehouden.
Door wie?
Theatermakers Sarah van der Meere en Afra Rijkhoff van Theater De Steeg zijn de creatieve makers van dit project. De Steeg maakt theatervoorstellingen over, door, met en voor jongeren over maatschappelijke onderwerpen. Binnen dit project Jong en Oud werken volwassen theatermakers en jonge acteurs (17 t/m 23 jaar) samen met de bewoners. Maar ook jongeren uit Loppersum en omgeving hebben meegedaan.
Theater De Steeg heeft eerder projecten zoals Jong en Oud met succes in Groningen gedaan, onder andere in de verzorgingstehuizen Oosterparkheem en De Es.
Theatermakers en bewoners van Wiemersheerd
Illustrator/tekenaar Iede van der Wal was aanwezig tijdens de theatervoorstelling in Wiemersheerd. Hij legde de reacties tussen theatermakers en bewoners van Wiemersheerd vast in twee tekeningen.
Klik op de afbeeldingen hieronder om de tekeningen te bekijken. Kun je de afbeeldingen niet goed zien, bijvoorbeeld door een handicap? Dan vind je onder de afbeeldingen een beschrijving van wat er te zien is.
Beschrijving van de tekeningen
-
Afbeelding 1
Een vrouw in een gemakkelijke stoel leest een boek. Haar paarse pump steunt op de tafel voor haar. Rondom haar vallen kleine ballonnen uit de lucht met een bakje eronder. Alsof er cadeautjes naar beneden komen. In het bakje zitten boeken. Boeken vol met verhalen van de ouderen van Wiemersheerd. Voor haar op tafel staat een bordje: theater De Steeg. De vrouw is onderdeel van de voorstelling. Ze draagt een jurk met groene, gele en bruine banen. Deze jurk heeft dezelfde kleuren als de luchtballonnen die naar beneden dalen in de tekening. Haar jurk is gemaakt van parachutestof. Ontstaan door een verhaal van 1 van de ouderen van Wiemersheerd over de oorlog.
Voor haar op tafel staan dichte en open drinkblikjes met een rietje erin. Kopjes met waarschijnlijk koffie of thee. Daarnaast een open getrokken zak chips, snoep en een klein taartje met 1 brandend kaarsje erin. Deze staan voor de jongeren die meedoen aan deze voorstelling. Opvallend is de kleur paars. De vrouw draagt een paarse strik in haar haar, een paarse strik om haar nek en haar pumps zijn ook paars. Tussen de blikjes door ligt een paars lint. Wat zou dit betekenen?
Midden in het beeld zie je het logo van Mijn Thuis Mijn Verhaal. De reden waarom deze theatervoorstelling is opgezet.
Afbeelding 2
Je kijkt naar een soort theatervoorstelling. In een ruimte staat een man in een circusachtig paars pak met een hoge paarse hoed op. Op zijn schouders draagt de man gele schouderstukken. Net zoals bij een uniform. Op zijn rechterarm draagt hij een klein hondje. Het hondje heeft grote oren en ogen, zijn tong hangt uit zijn bek. Op zijn kop zit net zo'n hoge paarse hoed als de man draagt. De man heeft een paarse deken om het achterlijf van de hond geslagen. Naast hem staat een vrouw in ook zo'n soort pak en hoge hoed, maar dan in de kleur groen.
Uit de lucht vallen allemaal kleine papieren velletjes. Op sommige staat niets, op sommige een tekening van een vrachtwagen of een oven. Op andere papiertjes staat: vraag 1, 2, 3 of 4. De man leest iets voor van één van die velletjes. Een vraag, die onderdeel uitmaakt van een quiz die de theatermakers met de bewoners van Wiemersheerd spelen. De vrouw houdt haar rechterarm en rechterhand omhoog, met 3 vingers in de lucht.
Op de tafel voor hen staan koffie- en theekopjes, een cakeje in een papieren vormpje met één brandende kaars erin. De theedoos staat open. Ook ligt er een aangebroken suikerzakje en een koffiemelkcupje. Ook die is al open. Dit staat symbool voor de ouderen.
Het lijkt één groot feest tijdens deze theatervoorstelling die de jongeren van theater De Steeg gaven voor de bewoners van Wiemersheerd. In de quiz kwamen vragen voor over de jaren '50 en '60. De vragen die je ook op de vallende papiertjes ziet staan. De quiz geeft met de jongeren deze tijd aan. Ze geven zo de verhalen weer terug aan de bewoners van Wiemersheerd. De verhalen die de jongeren eerder die week ophaalden bij de ouderen.
De tekeningen geven de tegenstelling weer van Jong en Oud, de voorstelling waarmee de week werd afgesloten in Wiemersheerd.
Heb je vragen?
Bel of mail ons, dan helpen we je graag verder. De gegevens staan onder deze pagina.