Watertekort

Algemeen

Bij een watertekort is er minder water dan we nodig hebben. Dit kan tot verschillende problemen leiden. Jij kan helpen om water te besparen.

Hoe komen we aan watertekort?

Elk jaar op 1 april begint het droogteseizoen in Nederland. Rond deze tijd stijgen de watertemperaturen. Bomen en planten gaan weer sneller groeien. Hierdoor neemt de vraag naar water toe en groeit de kans op watertekorten. Een watertekort ontstaat als er minder water beschikbaar is dan we nodig hebben. Op de website van Waterbedrijf Groningen lees je hoe dat precies zit.

Hoe zien we watertekort aankomen?

Rijkswaterstaat en de waterschappen houden het hele jaar door de waterstanden in de gaten. Als er een watertekort dreigt, dan nemen deze instanties maatregelen.

Welke problemen kunnen er ontstaan door watertekort?

De problemen die kunnen ontstaan door watertekort zijn:

  • verslechterde waterkwaliteit. Dit kan ziekten veroorzaken bij zwemmen, varen of andere waterrecreatie.
  • mislukte oogsten. Hierdoor stijgen de prijzen van eten en drinken.
  • minder drinkwater. Dit zorgt voor lagere waterdruk en een dunnere waterstraal uit de kraan. Dit gebeurt bij ernstig watertekort.

Wat kun jij doen?

Als we een watertekort hebben, dan moeten we rustig aan doen met het verbruik van drinkwater. Bijvoorbeeld door de auto niet te wassen, minder water in de tuin te verbruiken, korter te douchen, en een zwembad in de tuin leeg te laten.

Wil je weten wat je nog meer kunt doen om water te besparen? Doe dan de test op de website van Waterbedrijf Groningen.

Heb je vragen?

Bel of mail ons, dan helpen we je graag verder. De gegevens staan onder deze pagina.