PAW Aardgasvrije Wierdedorpen

Algemeen

Zelf de regie voeren over de versterking en verduurzaming. En zelf geproduceerd groen gas combineren met hybride warmtepompen.

Over PAW Aardgasvrije Wierdedorpen

De proeftuin, PAW Aardgasvrije Wierdedorpen, begint in Krewerd en breidt zich daarna uit tot Holwierde en Godlinze. De initiatiefnemers van Krewerd hebben overeenstemming met de NCG dat zij de versterking onder eigen regie gaan uitvoeren. Ze gaan zo veel mogelijk koppelkansen verzilveren, om te beginnen de kans om de woningen meteen te verduurzamen en aardgasvrij te maken. 

Koppelkansen benutten

Het lijkt zo logisch: als een woning toch wordt versterkt, neem dan meteen de verduurzaming mee. En kijk ook naar andere woonwensen. Dit zou kunnen zijn het levensloopbestendig maken van de woning of het wegwerken van achterstallig onderhoud. Toch is de praktijk vaak weerbarstiger. Vooral omdat de versterking van woningen zo moeizaam op gang komt. Te beginnen in Krewerd gaat het hier anders. Daar krijgt elke woningeigenaar een architect en een bouwbegeleider toegewezen. Die gaan voor die specifieke woning een plan maken voor alles wat er moet gebeuren. En er wordt een begroting en financieringsplan gemaakt.

Hybride warmtepompen

De woningen van Krewerd zijn in bijna alle gevallen oud. Dit type woning kan alleen worden verwarmd met een warmtepomp als er fors wordt geïnvesteerd in isolatie. Dat is niet altijd mogelijk of wenselijk. Daarom is er voor gekozen om de woningen te verwarmen met hybride warmtepompen. Dat betekent dat de woning het grootste deel van het jaar wordt verwarmt met de warmtepomp. Alleen als het extreem koud is springt er een gasbrander (zoals in een cv-ketel) bij.

Groen gas uit poep en pies

Het laatste restje gas dat de hybride warmtepomp nodig heeft moet natuurlijk geen aardgas zijn. Het plan is om voor dat doel groen gas te gaan produceren. Namelijk uit rioolslib: poep en pies dus. Daarvoor wil men een speciaal procedé gaan toepassen dat nog in ontwikkeling is, het AHDP-proces (Autogenerative High Pressure Digestion), ook wel Bareauproces genoemd. In dit proces wordt in één proces groen gas geproduceerd. Normaal wordt eerst biogas geproduceerd dat daarna via een kostbaar proces wordt opgewerkt tot groen gas. Dit opwerken houdt in dat het gas gereinigd wordt en ontdaan van CO2.

Heb je vragen?

Bel of mail ons, dan helpen we je graag verder. De gegevens staan onder deze pagina.